Hroznová šťáva je jedním z nejzdravějších a nejchutnějších přírodních nápojů. Je také dobrým zdrojem několika živin, podporuje zdraví srdce, imunitní systém a trávicí trakt. Obsahuje také resveratrol, antioxidant, který je podle mnohých studií účinný proti některým typům rakoviny. Připravte si hroznovou šťávu doma, hrozny snadno odšťavníte i bez odšťavovače.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Domácí hroznová šťáva
Hrozny už dozrály a vy si můžete vychutnat jejich sladkou chuť v podobě hroznové šťávy. Hroznový džus můžete koupit v obchodě, ale nejlepší je ten čerstvě vylisovaný, který si připravíte doma. Pokud na zahradě pěstujete hroznové víno, je ten nejvyšší čas na jeho zpracování.
Co hroznová šťáva obsahuje a jaké má účinky na zdraví
Hrozny jsou bohatým zdrojem sacharidů, mají nízký podíl tuků a bílkovin, obsahují 80% vody, vlákninu, z minerálů sodík, vápník, železo, měď, mangan, fosfor, hořčík, vitamíny K, C, B1, B2, B6. Jejich výživové hodnoty se liší podle odrůdy.
Slupky a jadérka červené vinné révy obsahují antioxidant resveratrol. Resveratrol je přírodní polyfenol a derivát stilbenu, který má antioxidační a antibakteriální účinky. Nejvíce antioxidantu je v červených a modrých hroznech se silnou slupkou, například v odrůdě Rulandské modré.
Z laboratorních studií vyplývá, že šťáva z hroznů modré révy vinné potlačuje růst nádorových bu¬něk. Například studie The Role of Resveratrol in Cancer Therapy publikovaná v časopise International Journal of Molecular Sciences uvádějí, že resveratrol napomáhá ničit rakovinové buňky kůže, prsu, děložního čípku, vaječníků, tlustého střeva, prostaty, jater, slinivky a štítné žlázy.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Další zdravotní účinky hroznové šťávy
Podporuje správnou činnost srdce
Tlumí oxidaci LDL cholesterolu a zvyšuje elasticitu tepen
Snižuje krevní tlak
Podporuje činnost mozku
Chrání zrak
Posiluje zdraví tlustého střeva
Pití hroznové šťávy může i uškodit.
Hroznová šťáva je zdraví prospěšná, ale s jejím pitím by se to nemělo přehánět. Hroznová šťáva obsahuje vysoké množství přírodních cukrů. Má také nižší obsah vlákniny. Vláknina zpomaluje vstřebávání cukru do krve a stabilizuje tak hladinu cukru v krvi. Některé druhy mohou také přispívat k přibývání na váze, proto jedna sklenice hroznové šťávy denně bohatě stačí.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Odšťavnění hroznů bez odšťavovače
Pokud nemáte doma odšťavňovač, postačí vám obyčejný mixér. Můžete použít stolní, nebo ponorný. Jsou lepší než levné dšťavňovače. Levné dšťavňovače si nedokážou s některým druhem ovoce dobře poradit, bývá u nich odpad hodně mokrý, tudíž mají nízkou výtěžnost. Při odšťavňování v odšťavovači, nemusíte hrozny obírat, můžete je tam vkládat celé, ale ve šťávě bude cítit nahořklá chuť stonků.
Při použití mixéru oberte kuličky hroznů, opláchněte je a rozmixujte. Směs přeceďte přes cedník, nebo plátýnko a máte hotovou šťávu. Když si jí naředíte minerálkou, získáte osvěžující nealkoholický nápoj.
Článek Pitím hroznové šťávy k lepšímu zdraví. Vaše tělo vám poděkuje se nejdříve objevil na České návody.