Tento recept mi ležel v šuplíku pěkně dlouho - to asi poznáte i podle fotek, že? Místo rozkvetlých stromů už opadávají ze stromů listy a plískanice na sebe nenechají dlouho čekat. A to myslím je i ideální čas pro dobrou bábovku s horkým čajem.
Bábovky se nikdy nepřejí. Doma milujeme klasiku, ale někdy trošku experimentuju, abych nepekla pořád dokola jednu a tu samou verzi. Už dlouho jsem chtěla vyzkoušet kombinaci tří barev. Když jsem otevřela krabici s touhle formou od Tescomy, věděla jsem, že to bude právě do ní. Ale pořád jsem přemýšlela jak na to, aby byla bábovka nejen dobrá, ale aby i po rozkrojení byla krásná struktura. Vznikla možná trochu neobvyklá kombinace barev, ale díky vrstvě z mascarpone nebude bábovka suchá. A pokud použijete ještě nějakou krásnou formu, například tuto od Tescomy, luxusní dezert je na světě.
TROJBAREVNÝ CHLEBÍK/BÁBOVKA
(MATCHA, KAKAO, MASCARPONE)
INGREDIENCE
(forma o rozměru 29x16 cm)
TĚSTO
250 g hladké mouky
200 g cukru krupice
1 prášek do pečiva
250 g hodně změklého másla
4 vejce
150 ml mléka
2 lžíce espressa (nemusí být)
50 g holandského kakaa
1-2 lžička matcha prášku (+ 2 lžíce mléka)
máslo a kakaový prášek na vymazání a vysypání formy
NÁPLŇ Z MASCARPONE
250 g mascarpone
1 vejce
3 lžíce moučkového cukru
1 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžička vanilkového extraktu / ¼ lžičky vanilkových semínek
POLEVA
100 g bílé čokolády
100 ml smetany
1-2 lžičky matcha prášku
POSTUP
Troubu předehřejeme na 175 °C.
NÁPLŇ Z MASCARPONE
Nejprve si připravíme náplň z mascarpone – mascarpone smícháme s vejci, cukrem, kukuřičným škrobem a vanilkou nebo vanilkovým extraktem. Dáme bokem a připravíme těsto na bábovku.
TĚSTO
Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme kakaovým práškem (nebo klasicky moukou).
V mixeru smícháme dohromady mouku, cukr, prášek do pečiva, máslo, vejce a mléko a vše vymícháme do hladkého hustšího těsta.
Těsto rozdělíme na 2 části.
Do jedné části vmícháme kakao a 2 lžíce espressa a opět dobře promícháme, aby se všechno kakao vmíchalo do těsta a vše se spojilo.
V menší mističce rozmícháme ve 2 lžících mléka prášek matcha, aby se rozpustil, a vmícháme do druhé části těsta.
Nyní budeme do formy střídavě nanášet všechny 3 součásti. Na spodní část formy naneseme střídavě matcha a kakaové těsto. Do další vrstvy už střídáme s mascarpone vrstvou. Nanášet můžeme buď lžící, případně můžeme naplnit těsta do cukrářských sáčků a vstřikovat do formy.
Pečeme 45 – 55 minut, upečení vyzkoušíme špejlí – pokud bude špejle čistá bez těsta je upečeno (upečení zkoušíme pokud možno mimo vrstvu mascarpone).
Vyndáme z trouby, necháme asi 20 minut vychladnout a vyklopíme z formy. Necháme zcela vychladnout.
POLEVA
Po vychladnutí přelijeme polevou z bílé čokolády.
Ve vodní lázni necháme rozpustit nadrobno nasekanou čokoládu spolu se smetanou a matcha práškem. Směs mícháme, dokud nevznikne hladká poleva.
Polevu necháme chvíli odstát, aby trochu zhoustla a poté přelijeme bábovku.
Recept si můžete vytisknout zde.
MARBLED BUNDT CAKE
(MATCHA, COCOA, CHEESECAKE FILLING)
This recipe has been waiting in my drawer for a long time - you can probably guess it from the photos, right? Instead of blossoming trees, the leaves are already falling from the trees and the sleet won't take long. And I think it's also the perfect time for a good cake with hot tea.
And we never get tired with a good bundt cake, right? At my home, we love the classics, but sometimes I experiment a bit so that I don't bake the same version over and over again. For a long time, I wanted to try a combination of three colors. When I opened the box with this bundt pan from Tescoma, I knew it would this one. But I kept thinking about how to make the cake not only good, but also to have a beautiful structure after cutting it. Perhaps a slightly unusual combination of colors was created, but thanks to the layer of mascarpone, the cake is not dry. And if you use another beautiful pan, for example this one from Tescoma, you have a luxurious dessert.
INGREDIENTS
(bundt pan dimensions 29x16 cm)
CAKE
250 g all-purpose flour
200 g granulated sugar
7 g baking powder
250 g very softened butter
4 eggs
150 ml milk (or sour cream)
2 spoons of espresso
50 g cocoa powder
1-2 tsp matcha powder (2 tbsp milk)
butter and cocoa or flour to grease and dust the pan
CHEESECAKE FILLING
250 g mascarpone or cream cheese
1 egg
3 tbsp icing sugar
1 tbsp corn starch
1 tsp vanilla extract / ¼ tsp vanilla seeds
GLAZE
100 g white chocolate
100 ml heavy cream
1-2 tsp matcha powder
INSTRUCTIONS
Preheat the oven to 175°C.
CHEESECAKE FILLING
First, prepare the cheesecake filling - mix the mascarpone or cream cheese with eggs, sugar, cornstarch and vanilla or vanilla extract. Set aside and prepare the cake batter.
CAKE BATTER
Grease the pan with butter and dust with cocoa powder (or flour).
Mix flour, sugar, baking powder, butter, eggs, and milk and mix everything into a smooth, thicker batter.
Divide the batter into 2 halves.
Mix the cocoa and 2 spoons of espresso into first half and mix well again so that all the cocoa is mixed into the batter, and everything comes together.
In a small bowl, mix the matcha powder in 2 tablespoons of milk to dissolve it, and mix it into the second half of the batter.
Now put alternately all 3 parts to the pan. Place matcha and cocoa batter alternately on the bottom of the mold. For the next layer, alternate with the mascarpone layer. You can apply it either with a spoon, or you can fill the dough into pastry bags.
Bake for 45-55 minutes, test the bundt cake with a toothpick - if the toothpick comes out clean without the batter, it is done (if possible, test it outside the mascarpone layer).
Take it out of the oven, let it cool for about 20 minutes and turn it out of the mold. Let cool completely.
GLAZE
After it has cooled down, glaze it with white chocolate frosting.
Let the finely chopped chocolate melt together with the cream and matcha powder in a water bath. Stir the mixture until a smooth glaze is formed.
Let it stand for a few seconds so that it thickens a little and then pour the cake over it.