Když se venku postupně začíná ochlazovat a den se začíná zkracovat, vyměňuji letní ovocné koláče v kuchyni za čokoládové dezerty a kynuté těsto. A tak to zůstává po celé podzimní i zimní období.
Tento recept patří opět do kategorie jednoduchých a rychlých receptů. Ale přes je skvělý. Muffiny jsou krásně šťavnaté a nadýchané. Základní recept využívám i pro pečení cupcaků na svatby nebo narozeniny a musím říct, že jsou velmi oblíbené.
A tato podzimní verze je také dokonalá. Hruška se totiž k čokoládě skvěle hodí.
Pár dalších tipů:
- Hrušku nemusíte jen krájet. Nastrouhejte nahrubo a zamíchejte přímo do těsta.
- Použijte hrušková povidla.
- Skvělé budou i sušené hrušky předem namočené v rumu.
Všechny verze budou skvělé.
ČOKOLÁDOVÉ MUFFINY S HRUŠKAMI A KARDAMOMEM
INGREDIENCE
12 větších muffinů
250 g hladké mouky
200 g cukru krupice
50 g holandského kakaa
1 lžička prášku do pečiva
250 g hodně změklého másla
4 vejce
150 ml mléka (můžete použít i smetanu)
1/2 lžičky kardamomu
50 g čokolády 70 %
2 menší hrušky
máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy nebo papírové košíčky na muffiny
POSTUP
Hrušky oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na menší kostičky.
Troubu si předehřejeme na 170°C. Formu na muffiny vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme papírovými košíčky.
Všechny ingredience na těsto (kromě čokolády a hrušek) smícháme v míse a vyšleháme do hladkého hustšího těsta (buď ručním šlehačem nebo v robotu).
Čokoládu nakrájíme na menší kousky a lehce vmícháme do těsta.
Těstem naplníme 1/3 papírových košíčků. Dáme část hrušek a přikryjeme těstem, aby byly naplněny 2/3 košíčků.
Vložíme do trouby a pečeme 20 - 25 minut (doba pečení bude záležet na velikosti muffinů). Necháme vychladnout na mřížce.
Recept pro tisk si můžete stáhnout zde.
CHOCOLATE MUFFINS WITH PEARS AND CARDAMOM
As it gradually gets colder outside and the days start to get shorter, I change summer fruit pies for chocolate desserts and sourdough. And so, it remains throughout the autumn and winter season.
This recipe again belongs to the category of simple and quick recipes. But is still great. Muffins are beautifully juicy and fluffy. I also use the basic recipe for baking cupcakes for weddings or birthdays and I must say that they are very popular.
And this autumn version is also perfect. Pears go well with chocolate.
And a few more tips:
- You don't just have to cut the pear. Grate coarsely and mix directly into the dough.
- Use pear jam.
- Dried pears pre-soaked in rum will also be great.
INGREDIENTS
12 bigger muffins
250 g all-purpose flour
200 g granulated sugar
50 g cocoa powder
1 tsp of baking powder
250 g very softened butter
4 eggs
150 ml milk (or sour cream)
1/2 tsp cardamom
50 g chocolate 70 %
2 smaller pears
butter and all-purpose flour to grease muffin tins or paper muffin cups
INSTRUCTIONS
Peel the pears and cut them into small cubes.
Preheat the oven to 170°C. Grease the muffin tin with butter and sprinkle it with flour or line it with paper cups.
Mix all the ingredients for the batter (except chocolate and pears) in a bowl and beat into a smooth, thicker batter (either with a hand mixer or in a food processor).
Cut the chocolate into smaller pieces and mix it lightly into the dough.
Fill 1/3 of the paper cups with the dough. Put part of the pears and cover them with dough so that they are filled 2/3 of the cups.
Place in the oven and bake for 20-25 minutes (baking time will depend on the size of the muffins). Let it cool completely.
You can download the recipe here.