Houbařská sezóna je v plném proudu. Milovníci houbaření mají důvod k radosti, počasí jim přeje, s plným košíkem se domů vrací prakticky každý, kdo si udělá procházku do lesa. Hub letos roste opravdu hodně. Co s houbami, když si jich přinesete domů plné košíky? Přinášíme vám několik tipů, jak zpracovat a bezpečně uchovat houby až do další houbové sezóny.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
První, co musíte bezprostředně po návratu z lesa udělat, je houby vyndat z košíku a rozložit je, aby neležely na sobě. Pak byste se měli pustit do jejich očištění a zpracování. Houby je nutné zpracovat nejpozději do 24 hodin.
Jak zpracovat houby, aby dlouho vydržely
Sušení
Pokud jste přinesli z lesa plné koše hub a už nevíte co s nimi, skvělý způsob zpracování a uchování hub na zimu je sušení. Sušení hub je sice časové náročné, ale výsledek za to určitě stojí. Při správném skladování sušené houby vydrží až dva roky. V zimě vám dobře poslouží při vaření polévek nebo omáček.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Jak sušit houby
Houby na sušení musí být zdravé, čisté a nepřezrálé. Houby nijak neoplachujte, ať zbytečně nenasáknou vodu. Čisté a zdravé kousky nakrájejte na tenké plátky asi 3mm silné a dejte sušit. Ideální je sušička, pokud ji nemáte, sušte houby na sítech nebo podložkách s mřížkou na stinném a vzdušném místě. Nebo houby navlékněte na nit a zavěste ve stínu. Trochu zaschlé houby můžete dosušit v troubě. Plátky hub se musí po usušení lámat, ne ohýbat. Důležité je, aby se zbavily veškeré vlhkosti, jedině tak nebudou později podléhat plísním.
Usušené houby skladujte v uzavřené nádobě na tmavém místě. Nikdy usušené houby nedávejte do plátěných sáčků, houby v něm nasáknou vlhkost, střídavě vysychají a vlhnou, pak jsou vyčpělé a mohou snadno zplesnivět.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Mražení
Houby můžete uchovávat i v mrazničce. Pro zamrazení používejte jen zdravé plodnice. Očistěte je, nakrájejte na menší kousky a zhruba tři minuty povařte. Následně je propláchněte studenou vodou, nechte okapat a osušit. Takto zpracované houby přesypte do mikrotenových sáčků a dejte do mrazáku. Na rozdíl od sušených hub si takto upravené houby zachovají lepší chuť a svůj původní tvar.
Nikdy do mrazáku nedávejte houby syrové, mohly by totiž zhořknout.
Další způsob mražení hub
Zdravé, pevné houby očistěte a pokrájejte. Na pánev dejte trochu másla, vložte houby a chvíli poduste. Můžete použít i mikrovlnnou troubu. Do misky dejte máslo, nechte rozpustit a přidejte houby, promíchejte a ještě chvíli poduste. Houby nechte vychladnout, dejte do mikrotenových sáčků nebo plastových krabiček a dejte zmrazit. Takto zpracované houby vydrží půl roku.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Houby s octem
Konzervování hub je hodně oblíbené a má dlouholetou tradici, tento způsob skladování hub využívaly už naše babičky. Výsledná chuť se mění na základě použitého láku a druhu koření, ale také podle skladby hub. Nejlepší směs se skládá z rozmanitých druhů hub s výjimkou žampionů. Ty nakládejte vždy zvlášť. Na nálev vždy používejte kvasný ocet v koncentraci 8 %. Koření a další suroviny použijte podle vaší chuti a zda chcete houby naložit do sladkokyselého, nebo kyselého nálevu.
Použijte malé pevné houby, které předvařte alespoň pět minut v osolené vodě a následně je propláchněte pod studenou vodou. Připravte si nálev. Houby dejte do čistých sklenic a zalijte lákem. Do sklenic můžete také přidat nakrájenou cibulku, mrkev, feferonky, nebo stroužky česneku. Poté houby sterilujte o teplotě 90 °C po dobu alespoň 20 minut. Hotové houby skladujte v temnu a chladu.
Jemný nálev – ingredience
1 kg hub
1 l vody
¼ l octa
80 g cukru
40 g soli
12 tablet umělého sladidla
Kyselý nálev
1 kg hub
1 l octa
1 l vody
8 zrnek pepře
6 kuliček nového koření
2 hřebíčky
2 bobkové listy
1 lžička hořčičného semínka
1 pokrájená cibulka
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Houby vařené v nálevu
Pevné houby vařte v nálevu 20 minut z litru vody, lžíce soli, nového koření, pepře, bobkového listu, mrkve, celeru a petržele.
Mezi tím si připravte druhý nálev:
¾ litru vody
¼ litru octa
3 lžičky soli
50g cukru
4 snítky stévie – pokud nemáte přidejte trochu cukru
Hřebíček
Bobkový list
Nové koření
Celý pepř
Hořčičné semínko
Kolianrd
Houby převařené v nálevu nechte okapat, plňte do malých sklenic s cibulí, paprikou a celerem. Zalijte octovým nálevem a sterilujte při teplotě 90 °C 25 minut.
Takto upravené houby jsou ideální jako příloha k masu. Vydrží rok. Otevřenou skleničku spotřebujte co nejdříve, protože není použita konzervační chemie.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Nakládání hub do soli
Nakládání hub do soli není moc časté, přitom příprava je velice jednoduchá a takto upravené houby vydrží až půl roku. Na 1 kg hub budete potřebovat 25 dkg soli.
Pevné plodnice hub nakrájejte na menší kousky a nechte je několik hodin oschnout, aby pouštěly co nejméně vlhkosti. Je lepší, když i sůl předem vysušíte v troubě. Houby pěchujte do sklenic a každou vrstvu posypte solí. Poslední vrstva bude sůl. Uzavřete sklenici a houby skladujte v temnu a chladu. Tento postup oceníte, pokud nemáte sušičku a počasí nepřeje přirozenému sušení hub. Používejte do polévek nebo omáček a už žádnou další sůl nepřidávejte.
Houby ve vlastní šťávě
Houby můžete sterilovat i ve vlastní šťávě. Očištěné houby stačí pokrájet, podusit asi 20 minut, osolit a naplnit do sklenic, zalijte je vydušenou šťávou. Zavíčkujte a sterilujte hodinu ve vodní lázni. Vydrží rok. Hodí se do polévek, omáček, sekané, omelet, karbanátků.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Houbové koření
Na houbové koření můžete použít i tuhé třeně hub, kterým můžete dochucovat různé pokrmy. Nespotřebované kousky hub usušte a rozdrťte v hmoždíři, nebo rozmixujte. K houbové směsi můžete přidat sušenou zeleninu, bylinky nebo pepř. Houbové koření je plné minerálů, vitamínů a vlákniny.
Kvašení
Houby můžete dokonce i kvasit. Ke kvašení jsou zvlášť vhodné ryzce, čirůvky nebo hlívy ústřičné. Nálev na kvašení připravíte za pomoci cukru a soli a kyselého mléka.
Houby ponechte v celku a povařte je 2 minuty v osolené vodě. Poté je zchlaďte v cedníku pod tekoucí vodou. Do kameninového hrnce naskládejte houby a zalijte nálevem.
Na nálev budete potřebovat: 1 litr vody, 50g soli, lžíci kyselého mléka, můžete přidat pepř, nové koření, česnek, cibuli. Houby musejí být ponořené, zatěžkejte je talířkem, na které dáte závaží. Houby nechte kvasit při pokojové teplotě 2 týdny, poté je přemístěte do chladu. Před použitím houby opláchněte vodou, hodí se jako příloha k masu.
Houby naložené v tuku
Další možností je zavařování v tuku. V hrnci nechte rozpustit sádlo a přidejte na kostky nakrájené houby, na množství sádla použijte dvojnásobné množství hub. Na mírném plameni nechte houby vydusit, až z nich budou škvarky. Můžete opepřit a trochu okmínovat. Směs nalijte do suchých sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Houby v tuku vydrží přibližně tři měsíce. Používají se přímo na chléb, nebo pod pečené maso. Jsou výborné, ale hodně kalorické.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Houbové pyré
Houby nakrájejte nejprve na drobnější kousky. Na pánvi rozehřejte malé množství másla a přidejte na něj houby. Nařeďte trochou vody a prudce povařte. Houby můžete okořenit solí, pepřem a kmínem. Jakmile budou houby měkké přidejte k nim trochu vody a rozmixujte je. Vroucí nalijte do malých sklenic a zavíčkujte. Sklenice otočte víčkem dolů. Pastu si můžete namazat na chléb a nebo ji využít jako základ na vaření do polévek a omáček.
Článek Rostou! Jak zpracovat houby, aby dlouho vydržely se nejdříve objevil na České návody.