Palačinky jsou u nás stále nejoblíbenější víkendová snídaně. A aby nám nezevšedněly, je třeba si občas pohrát se servírováním. Na tuhle variantu jsem měla chuť už dlouho a nezklamala. Vláčné palačinky, slaďoučké zkaramelizované banány, křupavé oříšky a nadýchaná šlehačka. Byla to lahoda.
Ingredience
(cca 9 palačinek)
500 ml mléka
2 vejce
180 g hladké mouky
špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžíce másla
2 lžíce medu
1 lžička skořice
špetka soli
2 menší banány
1 lžíce drcených arašídů v cukru
šlehačka
Postup
Vajíčka rozšleháme v mléce, přidáme mouku, sůl a vanilku a metličkou vymícháme hladké těsto bez hrudek. Ještě lépe to půjde tyčovým mixérem, těsto bude krásně hladké a nadýchané. Necháme ho 20 minut odpočinout, s těstem se bude lépe pracovat.
Rozpálíme si nepřilnavou pánev, ideálně přímo určenou na palačinky, a potřeme ji kapkou oleje nebo másla. Nalijeme na ni naběračku těsta a rychlým krouživým pohybem ho rozlijeme po celé pánvi. Jakmile těsto na povrchu zpevní a zmatní, bublinky v těstě popraskají a okraje se začnou lehce odchlipovat, palačinku opatrně obrátíme. Z druhé strany ji smažíme už jen krátce, aby palačinka zůstala jen lehce zlatavá.
Stejně postupujeme i s dalšími palačinkami. Kvalitní pánev už olejem/máslem potírat nemusíme, nebo jen po každé druhé či třetí palačince. Palačinky skládáme na sebe, tím ještě zvláční.
Na klasické pánvi si mezitím rozpustíme máslo s medem, skořicí a solí, přidáme banán nakrájený na centimetrová kolečka. Ta opečeme z obou stran dozlatova a nakonec zasypeme arašídy.
Palačinky podáváme se zkaramelizovanými banány, arašídy a šlehačkou.