Dort ke druhým narozeninám pro naši holčičku jsem pekla podle mého oblíbeného a osvědčeného receptu na tento čokoládový od Děvčete u plotny, jiný už skoro nepeču. Jen krém jsem si oblíbila ze šlehačky s mascarpone a malinami a čokoládu dávám až navrch. Původně vypadá takto, podobně jsem dělala i tento půl dort, když měla A. půl roku.
Protože se mi líbí vysoké dorty a na oslavě nás bylo hodně, upekla jsem dort z dvojité dávky. Použila jsem formu o průměru 20 cm, nejprve upekla první korpus a když trochu vychladl udělala jsem další várku těsta a upekla druhý. Stejně tak jsem zdvojnásobila množství krému, jen čokolády jsem nechala stejné množství, protože tu jsem tentokrát dala až nahoru. Přidala jsem vlaječky a dvojku na špejli, "les" je z rozmarýnu, svíčky jsou máčené z včelího vosku a zvířátka Atlas.
Na korpusu se nahoře vždycky udělá kulatá čepice, tu odříznu a pak mi zbyde celkem dost těsta. To jsem tentokrát vyřešila dezerty do skleniček, které jsou bezva vynález a na spotřebování zbylých surovin jsou úplně ideální. Do skleničky nadrobím korpus, přidám zbytek krému, ovoce, čokoládu a je to. :))
- 180 g zakysané smetany (kelímek)
- 160 g cukru krupice
- 70 g kakaa
- 140 g hladké mouky
- 4 vejce
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- 145 g oleje (160 ml)
- Nejprve jsem si nachystala dortovou formu a vystlala ji pečícím papírem na dně i na bocích.
- Pak jsem vyšlehala jsem bílky se lžící ledové vody a špetkou soli.
- Následovalo šlehání žloutků s cukrem do světlé pěny, do které jsem přidala zakysanou smetanu a olej a ještě prošlehala. Do směsi jsem prosila mouku s práškem do pečiva a kakao a zamíchala dohromady.
- Potom jsem ručně po částech zamíchala sníh, přelila do formy vystlané pečícím papírem a dala péct do předehřáté trouby na 45 minut při 175 °C.
- 250 ml smetany ke šlehání
- 250 g mascarpone (kelímek)
- 50 g moučkového cukru
- 150 g mražených malin nakrájených na půlky
- Nejprve jsem si ušlehala smetanu, do ní zašlehala prosátý cukr a nakonec mascarpone.
- Vychladlý korpus jsem si podélně rozkrojila na dvě části a potom ještě svisle napůl.
- Spodní díl korpusu jsem pomazala šestinou krému, přidala třetinu malin a navrch zase šestinu krému. Takže dohromady třetinu na jedno patro. Stejně jsem postupovala i u dalších dvou pater. Dort jsem dala zatuhnout do lednice.
- 300 g čokolády
- 250 ml smetany ke šlehání
- Ve vodní lázni jsem rozehřála čokoládu se smetanou a krém dala zatuhnout do lednice na asi hodinu a půl. Aby měl konzistenci, která při natírání nebude stékat.
- Dort jsem potom potřela seshora čokoládou, uhladila stěrkou a dala ještě na hodinu až dvě zatuhnout do lednice.
- Potom jsem ho ještě přejela nožem namočeným v horké vodě, díky tomu získal krém matný efekt.
- Nakonec jsem dort už jen dozdobila větvičkami rozmarýnu, figurkami, vlaječkami a svíčkami.