Tohle jsou ti nejlepší šneci, jaké jsem kdy upekla, přísahám. Nadýchané a vláčné těsto, bohatá náplň z másla, cukru, skořice a lískových ořechů a navrch ještě slaďoučká skořicová poleva. Navíc, pokud se bojíte kynutého těsta, tady budete mít o starost méně, protože není potřeba zadělávat na kvásek, těsto se vymíchá rovnou a pak jen nechá kynout.
Ingredience
(12 šneků)
300 ml mléka
50 g másla
500 g hladké mouky
50 g cukru krystal
1 sáček sušeného droždí
špetka soli
1 vejce
Náplň
100 g másla, změklého
100 g cukru krystal
2 lžičky mleté skořice
100 g lískových ořechů, najemno posekaných
Poleva*
30 g mléka
30 g másla
160 g cukru moučka
1 lžičk mleté skořice
*pokud chcete šneky jen lehce pocákat, bude vám stačit polovina polevy
Postup
Do rendlíku nalijeme mléko, přidáme máslo nakrájené na plátky a necháme ho rozpustit. V míse smícháme mouku, cukr, droždí a sůl. Přilijeme teplé mléko s máslem (ne horké, těsto by nevykynulo). V mixéru s hnětacím hákem nebo ručně vypracujeme lehce lepivé těsto, trvá to minimálně 5 minut (ručně ještě déle). Mísu zakryjeme utěrkou a těsto necháme asi hodinu a půl kynout.
Na lehce pomoučněném vále vyválíme obdélník cca 30 cm široký a 1 cm vysoký. Máslo s cukrem a skořicí prošleháme krému a potřeme jím těsto, posypeme ho oříšky. Těsto svineme v roládu a opatrně nakrájíme na 12 kousků. Všechny šneky naskládáme do formy vymazané máslem (použila jsem keramický pekáček, cca 24x35 cm), ideálně s centimetrovými rozestupy, a necháme ještě 30 minut kynout přikryté utěrkou.
Tip: Pokud chcete, aby se šneci po upečení snadno od sebe odtrhávali, pomažte je z boku rozpuštěným máslem (stejně jako když pečete buchty).
Troubu předehřejeme na 180 °C. Šneky pečeme dozlatova, asi 40 minut (délka pečení záleží i na formě, jakou máte, v keramickém pekáčku je musím obvykle péct o něco déle). Ihned po vytažení z trouby šneky potřeme polevou.
Na polevu rozpustíme máslo v mléce, odstavíme ze sporáku, vmícháme cukr a skořici a dohladka rozmícháme.