Vůbec jsem nevěřila, že se mi letos urodí tolik ostružin. Vymýšlím tak různé recepty, kde bych je mohla využít. Tentokrát jsem upekla jednoduchý koláč na plech a ostružiny jsem použila do lehkého tvarohového krému.



Koláč je hodně čokoládový. Použila jsem 70 % čokoládu, ale podle chuti můžete použít čokoládu s nižším obsahem kakaa. Zároveň se může zdát, že krému je na tento koláč velké množství, ale protože je krém lehký, vůbec to nevadí. Navíc já mám v některých případech hodně krému ráda a v tomto případě dokonale osvěží hutnější čokoládovou vrstvu. Ale klidně si množství krému snižte – snížila bych množství mascarpone na polovinu a poté smetanu.


Protože koláč obsahuje čerstvé ovoce a krém, skladujte jej v lednici. Před podáváním jej pak nechte chvíli v pokojové teplotě, abyste jej nejedli úplně studený.




ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ NA PLECH S OSTRUŽINOVÝM KRÉMEM



INGREDIENCE


TĚSTO

(forma cca 15 x 25 cm)


200 g čokolády 70%

250 g smetany 30 %

250 g másla

2 vejce

250 g třtinového nebo pískového cukru

240 g hladké mouky

1,5 lžičky prášku do pečiva

špetka soli



KRÉM

(mascarpone, tvaroh i smetana by měly být přímo z lednice)


250 g mascarpone

150 g měkkého tvarohu

100 – 150 ml smetany

100 g ostružin

3 lžíce moučkového cukru



POSTUP



Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, smetanu a máslo. Promícháme do hladké směsi. Odstavíme z plotýnky, sejmeme nádobu z vodní lázně a vmícháme jedno po druhém vejce. Vsypeme a zamícháme cukr.


V misce si smícháme mouku se solí a práškem do pečiva a tuto směs postupně přisypáváme do čokoládové směsi. Mícháme, dokud se všechny suroviny nepropojí a nevznikne hladké těsto.


Formu si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou. Vlijeme těsto a pečeme v 20 - 25 minut v troubě vyhřáté na 175 °C.


Po upečení vyndáme koláč z trouby a necháme zcela vystydnout. Jakmile bude koláč vychladnutý, naneseme na něj krém. 



KRÉM


Ostružiny omyjeme a vidličkou rozmačkáme.


Studené mascarpone vyšleháme s prosátým moučkovým cukrem. Šleháme jen několik otáček. Stěrkou setřeme ze stěn a přidáme tvaroh. Prošleháme, dokud se tvaroh s mascarpone nespojí. Přilijeme smetanu, přepneme na vysoké otáčky a vyšleháme do hladkého krému.


Nakonec už pouze ručně stěrkou zamícháme do krému ostružiny.


Směs naneseme na koláč.


Před podáváním necháme vychladit. Skladujeme nejlépe v lednici.