Letos ještě úroda od sousedů a příští rok snad už vlastní. Angrešt mám spojený s dětstvím, kdy jsme mívali několik keříků a úplně si pamatuju, jak jsme nenáviděla, když jsme museli angrešt trhat. Řekla bych, že angrešt je poněkud polozapomenuté a opomíjené ovoce, ale přitom je tak skvělé. Letos jsem si proto pořídila keřík s červenou a zelenou odrůdou. Mám sice na zahrádce už dva, ale pořídila jsem si nějakou zakrslou odrůdu, která se vždy ztratí v trávě :-).
Rozhodla jsem se, že tentokrát upeču galetku. Používám na ni stále stejný osvědčený recept, který mě nikdy nezklamal. S těstem se moc dobře pracuje, obměňuju i mouku, cukr, přidávám koření. Angrešt jsem nijak zvlášť neupravovala, chtěla jsem zachovat jeho jemně nakyslou chuť, proto jsem nepřidávala ani další cukr.
Galetku jsem servírovala s vanilkovou zmrzlinou. Za mě velmi osvěžující a ideální kombinace na léto.
GALETKA S AGREŠTEM
TĚSTO
175 g hladké mouky
2 polévkové lžíce pískového cukru
špetka soli
125 g velmi studeného másla
3 – 4 lžíce velmi studené vody
150 - 200 g angreštu
1 vejce
2 - 3 lžíce třtinového cukru
POSTUP
Nejprve připravíme těsto, které budeme v lednici chladit.
V míse smícháme mouku, cukr a sůl. Přidáme studené máslo, nakrájené na menší kousky. Prsty, nožem nebo klidně i v robotu máslo zapracováváme do těsta, až vznikne drobenka – máslo nemusíme rozdrobit úplně, těsto bude krásně strukturované, pokud ponecháme kousky másla o velikosti hrášku.
Poté postupně lžíci po lžíci přidáváme vodu. Necháme každou lžíci vody vstřebat a až poté přidáváme další. Těsto se postupně bude lepit dohromady, ale přitom musí zůstat suché a ne lepivé. Může se tedy stát, že nebude potřeba přidávat celé množství vody. Pokud těsto chytneme mezi prsty a bude držet pospolu, je hotové.
Z těsta vytvoříme malý bochánek, zabalíme do potravinové folie a dáme vychladit do lednice na 2 hodiny. Těsto můžeme uchovávat v lednici 1 – 2 dny.
Mezitím omyjeme angrešt a odstraníme z něj stopky a chlupatý konec (vůbec nemám tušení, jak se mu říká :-)).
Vychlazené těsto vyndáme z lednice, pomoučíme vál a vyválíme tenkou placku. Pomocí válečku přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
Doprostřed rozprostřeme angrešt a nechám volné okraje – cca 3 cm. Okraje následně přehneme do středu.
V misce si rozšleháme vejce a potřeme jím okraje galetky. Nakonec posypeme okraje i angrešt třtinovým cukrem. Vložíme do trouby předehřáté na 175 °C a pečeme 25 – 30 minut, nebo dokud nebude mít těsto zlatavou barvu. Vyndáme z trouby a necháme zcela vychladnout.
Podáváme se zmrzlinou.