Pistáciový cheesecake jsem chtěla udělat už hodně dlouho, nakonec k tomu došlo úplnou náhodou. Pekla jsem tartaletky plněné šlehaným pistáciovým krémem a ten krém se mi nevyšlehal. Ne dost na to, aby se se dal nastříkat zdobícím sáčkem a pěkně držel. No nic, ušlehala jsem nový a během pár minut vymyslela, že ten málo vyšlehaný by se dal použít do cheesecaku. Jenom jsem přidala bílý jogurt pro odlehčení a želatinu. Korpus ze sušenek a pistácií byl hotový za chviličku a po vychlazení jsem cheesecake ještě potřela polevou z bílé čokolády a pistáciové pasty. Prostě pistáciové nebe na třetí.


Ingredience

(forma o průměru 20 cm)

Korpus


150 g světlých máslových sušenek
50 g pistácií, jemně mletých
80 g másla, rozpuštěného

Náplň


100 g bílé čokolády
4-5 plátků želatiny*
250 g mascarpone
200 g bílého jogurtu řeckého typu
2-4 lžíce pistáciové pasty/krému (podle chuti)
2-4 lžíce cukru moučka (podle chuti)
200 ml smetany ke šlehání

50 ml smetany ke šlehání
100 g bílé čokolády
1 lžíce pistáciové pasty/krému

jahody, drcené pistácie, čoko kuličky

*Já jsem dala 4 plátky (protože jsem prostě víc neměla), cheesecake pěkně držel, ale musel se opatrně potírat polevou i krájet, přece jenom byla náplň měkčí.


Postup

Dno rozevírací kulaté formy vyložíme pečícím papírem, boky lehce vymažeme máslem (případně je vyložíme pruhem pečícího papíru). Sušenky rozdrtíme nebo rozmixujeme najemno, smícháme s mletými pistáciemi a s rozpuštěným máslem. Vzniklou směs prsty natlačíme do formy, pořádně upěchujeme. Dáme ztuhnout do lednice zhruba na půl hodiny.

Mezitím si připravíme krémovou náplň. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni nebo opatrně v mikrovlnce. Plátky želatiny dáme na 10 minut nabobtnat do misky s trochou mléka, poté mléko opatrně ohřejeme skoro k bodu varu, na sporáku nebo v mikrovlnce, a želatinu v něm rozpustíme.

V míse metličkou smícháme mascarpone, jogurt, pistáciovou pastu a cukr, přidáme rozpuštěnou želatinu a nakonec opatrně vmícháme dotuha ušlehanou šlehačku. Náplň nalijeme do formy a necháme ztuhnout v lednici, nejlépe přes noc.

Na polevu v rendlíku nebo v mikrovlnce ohřejeme smetanu téměř k bodu varu, poté do ní nalámeme čokoládu a mícháme do rozpuštění, nakonec vmícháme pistáciovou pastu. Polevu necháme lehce vychladnout. Sundáme boky formy (cheesecake nejdřív opatrně objedeme tenkým nožem, aby se při otvírání formy nepotrhal) a polevou cheesecake opatrně potřeme.

Před podáváním můžeme ozdobit jahodami apod. Já jsem ještě přidala čoko kuličky a drcené pistácie.