Dlouho jsem přemýšlela, jak mám dnešní recept nazvat. Inspirovala jsem se anglickým tradičním pečivem, které se jmenuje scones, ale trošku jsem si jej poupravila. Tradičně se podávají s marmeládou a smetanou, ale v létě, kdy je na zahrádce spousta ovoce, mi to přišlo škoda. 


Během prodlouženého víkendu jsem recept vyzkoušela hned třikrát. S červeným rybízem, jahodami a malinami. Jako nejlepší kombinace byla odhlasovaná verze s červeným rybízem. Z uvedeného množství připravíte „jen“ osm kousků, které jsou ideální k odpolední kávičce. A protože jsou koláčky hotové během půlhodinky, doporučuju připravit rovnou z dvojité dávky.



RYBÍZOVÉ TROJÚHELNÍČKY



INGREDIENCE


200 g hladké mouky

80 g pískového cukru

1 lžíce prášku do pečiva s vinným kamenem

80 g studeného másla

70 g řeckého jogurtu

1 vejce

1 lžička vanilkového extraktu

100 g červeného rybízu



POSTUP


Troubu předehřejeme na 200°C. Plech vyložíme pečicím papírem.


Ve větší míse smícháme sypké suroviny – mouku, prášek do pečiva a cukr. Přidáme nadrobno nakrájené studené máslo a vypracujeme drobenku.


V menší misce prošleháme vejce, řecký jogurt a vanilkový extrakt.


Mokrou směs zamícháme do sypkých surovin a vypracujeme kompaktní těsto – těsto je hutnější. Nakonec opatrně zapracujeme kuličky červeného rybízu. Těsto přeneseme na plech a postupně tvarujeme do kruhu. Ostrým nožem nebo kráječem na pizzu rozkrojíme neupečené těsto na osminy a mírně je od sebe oddělíme.


Nakonec dáme upéct, pečeme 15 – 20 minut, dokud těsto nezezlátne. Vyndáme z trouby a necháme zcela vychladnout. Předem nakrojené trojúhelníčky od sebe půjdou pěkně oddělit.