Myslím, že jednoduchých a rychlých receptů není nikdy dost. Ne vždy se nám chce trávit několik hodin v kuchyni a vymýšlet složité recepty. A navíc co si budeme povídat, ne vždy všichni ocení, že upečete věneček nebo makronky, a spíš, než po zákusku sáhnout po kousku buchty nebo koláče.
Dnešní recept je něco mezi. Rychlý a jednoduchý, ale přitom vytváří dojem zákusku. Zvládnete jej opravdu během chvilky. Chlebíček je díky citronu příjemně nakyslý a tvoří zajímavou kombinaci s nasládlým tvarohovým krémem. Chlebíček jsem ještě dozdobila nastrouhanou citronovou kůrou a čerstvými klíčky. Klíčky ale použít samozřejmě nemusíte, ale vyzkoušejte čerstvé bylinky. K citronu se výborně hodí rozmarýn nebo tymián.
CITRONOVÝ CHLEBÍČEK S TVAROHOVÝM KRÉMEM
INGREDIENCE
CHLEBÍČEK
220 g hladké mouky
160 g cukru písek
200 ml podmáslí
125 g másla
2 vejce
2 lžíce kypřícího prášku s vinným kamenem
2 lžíce citronové šťávy
nastrouhaná kůra z 1 citronu
TVAROHOVÝ KRÉM
200 g tučného tvarohu v kelímku
150 ml šlehačky
3 lžíce moučkového cukru
nastrouhaná kůra z 1 citronu
čerstvé bylinky nebo čerstvé klíčky
POSTUP
CHLEBÍČEK
Troubu si předehřejeme na 170 °C.
Máslo rozpustíme a necháme vychladnout. Ostatní suroviny smícháme, přilijeme vychladlé máslo a vytvoříme hladké těsto.
Formu na chlebíček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Pečeme cca 40 – 50 minut, špejlí vyzkoušíme, zda je těsto propečené. Pokud na špejli nezůstane přilepené žádné těsto, je chlebíček upečený.
Vyndáme z trouby a necháme chladnout cca 15 minut. Poté vyklopíme z formy a necháme zcela vychladnout.
TVAROHOVÝ KRÉM
Pro přípravu tvarohového krému použijeme suroviny přímo z lednice. Mascarpone smícháme s prosátým moučkovým cukrem. Cukr jen rychle zašleháme a předáme tvaroh, opět zašleháme. Poté přilijeme smetanu a vše vyšleháme do hladkého krému.
Jakmile bude chlebíček zcela vychladlý, nazdobíme jej krémem. Nakonec jsem chlebíček ozdobila nastrouhanou citronovou kůrou a čerstvými klíčky. Případně můžete použít čerstvé bylinky jako je tymián nebo rozmarýn.