Taky jste podlehli trendu bio potravin? Já na rovinu přiznávám, že u nás doma je tohle slovo skoro zakázané.
Aby bylo jasno – i mě zajímá složení potravin, chci jíst jen to nejlepší a nechci svou existencí nadměrně zatěžovat planetu. Jenže řešení podle mě není v bio potravinách, ale v celkovém přístupu k životu. A moje paranoidní já mi říká, že ani bio potraviny nejsou ideální. Tak si pojďme shrnout, co mi na nich vadí:
- Cena. Nevidím nejmenší důvod, proč bych měla za poctivé jídlo platit o hodně víc než za jiné. Myslím, že to, co si vypěstujeme na zahradě, by bio certifikací bez problémů prošlo a moc dobře vím, jaké jsou náklady na pěstování. Jasně, musíme vzít v úvahu rozmary počasí, škůdce, díky nimž zemědělci třeba nic nesklidí a spoustu dalších okolností, které ovlivňují úrodu i výdělek. Ale, ani to mě nepřesvědčí, že by měla být cena tak nehorázná.
- Kvalita. Už několikrát prosáklo na veřejnost, že s kvalitou bio potravin to je u nás řekněme diskutabilní a ne vždy jsou lepší než „běžné“ potraviny. Možná jsou Češi opravdu národem vykuků a spoustě lidí prostě přijde výhodnější hledat díry v certifikaci (rozuměj zákonech) a usnadňovat si dost pravidly svázaný život eko zemědělce. Aby bylo jasno, neházím všechny do jednoho pytle. Sama znám dost poctivých bio producentů, ale holt celému oboru škodí nepoctivci.
- Žádná chemie. No tohle je sice pěkné, ale… Kdo hospodařil na polích před tím, než je začal obdělávat zemědělec-ekolog? Co všechno je v půdě schované? Nedělejme si iluze, že by u nás po péči předrevolučních zemědělců zůstalo nějaké pole bez chemických postřiků. A i kdyby ano – jak daleko od bio polí jsou frekventované silnice, případně zemědělci, kteří nejsou vyznavači bio a hnojí chemií, která se prostřednictvím deště a podzemních vod dostane bůhvíkam?
Tohle jsou 3 hlavní důvody, proč si u nás doma na „bio“ nehrajeme. Myslím, že obecně je selský přístup k jídlu zdravější než otrocké nakupování něčeho, co by mělo být super. A myslím, že i ve městech, bez vlastní zahrady se dá jíst kvalitní ovoce a zelenina bez zbytečného vyhazování peněz. Třeba prostřednictvím komunitních zemědělců, dovozců zeleninových bedýnek a hlavně sledováním původu potravin. Takové české jabko totiž bude určitě méně toxické než to, které k nám putovalo přes půlku světa a vypadá stále svěže.
Na závěr jen dodávám, že jsem naprostý laik, neznám detailní podmínky pro bio certifikaci a tento výlev je pouze mým subjektivním názorem. Jen začínám mít pocit, že se v dnešní společnosti velmi snadno stáváme otroky nejrůznějších lobby, a to nechci.
Jaký je váš názor? Kupujete bio – proč? Nebo mu nevěříte stejně jako já?
The post 3 důvody, proč nekupuju bio potraviny appeared first on PetraZahradnici.cz.